Foto versnellingsbak

Handgeschakeld of automaat

Bij ons kan je kiezen of je rijles wilt in een handgeschakelde auto of een automaat. Wij raden aan om in eerste instantie het rijbewijs in een handgeschakelde auto te halen. In de lesprijs maakt het niet uit of je in een automaat of een handgeschakelde auto gaat lessen.

Automaat

De automaat kent veel voordelen, maar heeft 1 groot nadeel. Na het behalen van je rijbewijs in een auto met automaat, krijg je een aantekening op je rijbewijs. Je mag dan uitsluitend rijden in een auto met automaat. Wil je na het behalen van je automaat rijbewijs later toch in een handgeschakelde auto of in een auto met een half automaat rijden, dan moet je eerst een praktijkexamen in een handgeschakelde auto positief afronden. De theorie hoef je niet over te doen.

De voordelen van in een automaat rijden:

  • In een automaat heb je minder handelingen (niet meer ontkoppelen, schakelen en koppelen). Hierdoor zit je meer ontspannen achter het stuur en kun je je volledig richten op de verkeersdeelneming.
  • Als je regelmatig in een file rijdt, is een automaat ideaal.
  • Er kan in een automaat heel economisch gereden worden als het gaspedaal met mate ingetrapt wordt.
  • Steeds meer auto’s worden standaard uitgerust met een automaat (hybride en elektrische auto’s). Naast gemak en comfort verbruikt een automaat ook minder, en dat scheelt weer in de portemonnee.
  • In een automaat vervult het linkerbeen geen functie en kan in een ontspannen houding geplaatst worden.
  • Tijdens de rijlessen wordt het schakelonderdeel overgeslagen. Dit houdt in dat je waarschijnlijk minder tijd kwijt bent aan het volgen van rijlessen.
  • Mensen waarbij de motoriek het niet toestaat om ook het schakelen erbij te leren, kunnen toch autorijden in een auto met automaat.

Ook voor mensen met rijangst of faalangst is de automaat een uitkomst. Je hebt meer tijd om de verkeerssituatie in je op te nemen en dat geeft rust en vertrouwen.